Az Ayurveda rendkívül fontosnak tartja a gyógyítás terén az ízek tudatos használatát. Az vallja, hogy nem véletlenül olyan, amilyen a gyógynövények, gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények íze, hanem felismerte, hogy az eltérő ízek eltérő hatást váltanak ki a szervezet minden részében egészen a legapróbb sejtekig.

Az íz szanszkrit neve RASA, mely több féle, mélyértemlű jelentőséggel bír. Az Ayurvedaban a szájban lévő váladékokkal kapcsolatban lévő ízt nevezzük így. Az íz közvetlenül hat az idegrendszerünkre, felfrissít, éberré tesz, s serkenti az idegeket, ezáltal serkentve a szervi funkciókat, s így befolyásolva az emésztési folyamatokat.

Az Ayurveda azt vallja, hogy minden anyag a természetben megtalálható elemekből épül fel, így azok megtalálhatóak az ízekben is.
6 alapízt különböztetünk meg:
Édes, Savanyú, Sós, Csípős, Keserű, Fanyar

Ezekben az ízekben különböző mennyiségben vannak jelen az Éter, Levegő, Föld, Víz és Tűz elemek, melyekből következtetni lehet arra, hogy az egyes testtípusokat, mely ízekkel érdemes harmonizálni.

Az Ayurveda különös figyelmet fordít arra, hogy ízérzékelésünk megmaradjon. Amikor valaki beteg, sokszor elveszíti az étvágyát, kiszárad a nyelve, s vele együtt az ízeket sem érzi tökéletesen. Az íz, étvágy és az emésztés szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Az íz, a víz elemmel függ össze, nem hiába, hiszen csak akkor ismerjük fel az egyes ízeket, amikor a nyelvünk megfelelően nedves.

Minden anyag, legyen az gabona, gyümölcs, hüvelyes, valamilyen folyadék, gyógynövény, fűszer, zöldség stb., hatással van a fizikai testünkre, továbbá hatással van gondolatainkra, vágyainkra, érzéseinkre, lelki állapotunkra is. Minden íznek van egy kedvező és egy kedvezőtlen következménye. Az Ayurveda szerint, ezért nagyon fontos, hogy az ízeket helyes mértékben vigyük be a szervezetbe. Az ételek nem megfelelő összeválogatása és nem megfelelő minőségben vagy mértkében való fogyasztása komoly egészségügyi problémákat vethet fel.

A mai társadalom az élelmiszereket és fogyasztásra alkalmas anyagokat (sajnos a legtöbb esetben) élvezeti cikknek tekinti éhségét vagy szomjúságot elégit ki velük. Ezért is, nagyon fontos lenne mindenki számára megtanulni az ízek hasznos és káros hatásait, hogy a különböző betegségeket (akár elhízás, emésztési problémák, alvászavar, intoleranciák kialakulása, bőrbetegségek, depresszió stb.) meg tudják előzni vagy éppen helyre tudják állítani.