Az Ayurveda tudománya és egészségmegőrző rendszere szerint erős immunrendszerről akkor beszélhetünk, amikor az AGNI (emésztő tűz) erős és így a szervezet minden egyes sejtje képes az anyagcsere-folyamatait végrehajtani, valamint a megfelelő minőségű tápanyagokat magához vonzani.
Másrészt az Ayurveda a legtöbb negatív testi jelenség egyik kiváltó okaként az alacsonyan működő AGNI-t emeli ki. Az Agni elsőszámú feladata a katabolizmus, a táplálékok transzformálása, lebontása, energiává alakítása. Amennyiben ez a folyamat nem működik megfelelően akkor alakulhatnak ki különböző megbetegedések, hiszen elmarad a test csatornáinak és szöveteinek – a DHATU-nak a táplálása.
Az emésztés és anyagcsere nem csak a gyomorban és bélrendszerben történik, hanem sejt szinten is megvalósul, ezért fontos, hogy az elemek (éter, levegő, tűz, víz, föld) megfelelő arányban legyenek jelen szervezetünkben.
Az Ayurveda az 5 elem egyensúlyát, valamint az emésztő tüzet, s általa az immunrendszert a következő általános praktikákkal erősíti a téli időszakban:
🥑 törekedjünk arra, hogy mind a 6 alapíz megjelenjen az étkezéseinkben. A reggeli órákban fogyasszunk meleg gabonakásákat (zab, basmatirizs, hajdina, quinoa, bulgur), melyek ízesíthetők ízlés szerint pl. gyömbérrel, borssal, fahéjjal, kurkumával, szegfűszeggel és sóval is. Amennyiben sósabb reggelire vágyunk, akkor pároljunk a kásánkhoz zöldségeket pl. cukkini, zeller, brokkoli, padlizsán, spenót vagy akár magokat is pl. kesu, tökmag, napraforgó;
🍎 édesebb reggelihez ajánlottak pl. az alma vagy aszalványok, mint mazsola, datolya, goji bogyó – ezeket is főzzük bele a kásánkba!;
🔥 10.00 – 14.00 óráig Pitta időszakban vagyunk, ami azt jelenti, hogy a legintenzívebb az emésztés, ez időtájt próbáljunk meg ebédelni pl. meleg zöldséglevesek, basmati rizsből és hüvelyesekből készült úgy nevezett DHAL-okat – melyeket pikánsabb fűszerekkel főzzük puhává;
🌞 könnyű, könnyen emészthető és meleg, tápláló ételeket erősen ajánlott fogyasztani a téli, nyákos, időszakban, az emésztés serkentése érdekében. Pl. Kitcheri;
🌿 fogyasszunk gyógynövényteákat pl. bors/fodormenta, édesgyökér, édeskömény, ezerjófű- utóbbi tea erős enzim fokozó hatással bír, ami segít az emésztésben, keserű ízvilága pedig nagyon jól táplálja, harmonizálja az AGNI-t;
❗ ajánlatos kerülni: a tejtermékeket (mert kifejezetten nyákos minőségek, és jól megtapasztják a bacikat!) a nyers, hideg zöldségeket (az emésztésük több időt vesz igénybe), a finomított lisztet, süteményeket (fehércukrot), hideg italokat (legyen legalább szobahőmérsékletű az, ami megiszunk);
👉 főzéshez részesítsük előnybe Ghee-t (tisztított vajat) és a hidegen sajtot napraforgó olajat;
🤸♀️ne felejtsük el mindennap testünket átmozgatni! Legyen az 1-2 óra vagy csak 10-30 perc! Nagy szükség van rá az endokrin rendszer egyensúlya szempontjából! A jóga egy kiváló eszköz ahhoz, hogy az immunrendszert erősítsük, a testi, lelki, tudati fejlődésünket támogassuk;
👉 kiemelten fontos a nyálkahártyák védelme, ezért egy héten többször végezzünk orrtisztítást, valamint alkalmazzuk a NASYA terápiát. Az Ayurvédikus olajrágás szintén nagyon ajánlott, ebben a rendkívüli helyzetben mindenképp végezzük el reggelente, hiszen a hidegen sajtolt szezámmagolaj összegyűjti az AMA-kat, azaz a méreganyagokat a szájüregben, s megtisztítja azt, valamint egy védőréteget biztosít egész napra!;
💧Egyszer-kétszer nyugodtan lehet himalaya sós tiszta, langyos vízzel is öblögetni, gargalizálni a torkunk védelme érdekében;
🧘♀️ Pranayama – légzőgyakorlatok – alkalmazása pl. A BHASTRIKA -t kifejezetten ajánlatos elsajátítani (a jelenlegi vírushelyzetben meg pláne). Többek között serkenti az emésztőrendszert; mind három DOSHA-t (Vata, Pitta, Kapha) pozitívan egyensúlyozza pl. feloldja a KAPHA dosha túlműködés során keletkezett nyákokat; harmonizálja az idegrendszert; gyorsítja az anyagcsere folyamatokat; méregtelenít; (előző bejegyzésben bővebben olvashatsz róla)
💆♀️ ABHYANGA ayurvédikus méregtelenítő teljes-testmasszázs
🌱Ayurvédikus immunerősítő gyógykeverék:
-kurkuma
-kardamom
-kömény
-koriander
-gyömbér
-bors
-fahéj
Gyógyitalként és Fűszerkeverékként is használhatjuk. Utóbbi esetben egy teáskanállal adagolva tegyünk egy evőkanál GHEE-hez. Elkeverve nagyon ajánlott sósabb ételeinkhez keverni.
Vigyázzunk egymásra!
Szeretettel kívánok tökéletes EGÉSZséget az Ayurveda szellemében. 🧡🙏
Várlak szeretettel Miskolcon, amennyiben szeretnél az immunerősítésről, a tudatos étkezésről, saját testtípusodról, esetleges kialakult eltolódásaidról (betegségről), önmagadról és az Ayurvedaról többet megtudni!
Érdeklődni az alábbi e-mail címen tudsz 😊👇
INFO@TRIDOSHAAYURVEDA.HU